Nieuw onderzoek: Zo oud is je hond écht in mensenjaren

De meeste hondenliefhebbers en eigenaren willen graag weten hoe oud hun hond ongeveer in mensenjaren is. Zo kan je beter inschatten hoeveel je hond moet eten, hoe actief deze nog moet zijn en hoe het staat met de algehele gezondheid.

Al in de 13e eeuw begonnen mensen met het omrekenen van hondenjaren. Monniken van de Westminster Abbey in Engeland berekende dat 1 hondenjaar gelijkstaat aan 9 mensenjaren. In de jaren 50 verscheen een nieuwe berekening. Deze was gebaseerd om de gemiddelde maximale leeftijd. Een mens werd toen gemiddeld 70 en een hond 10. Vandaar dat de meeste mensen ook vandaag de dag nog denken dat 1 hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren.

leeftijd hond

Maar 1 hondenjaar blijkt nu toch geen 7 mensenjaren te zijn. Onderzoekers presenteren na jarenlang onderzoek een nieuwe formule. Hierin is rekening gehouden met de grootte van de hond. Kleine rassen kunnen over het algemeen veel ouder worden dan grote viervoeters. Daarom kan je niet voor iedere hond dezelfde berekening toepassen. Daarnaast verouderen honden in hun eerste jaren veel sneller dan mensen. Naarmate ze ouder worden telt een hondenjaar steeds minder mensenjaren.

Lees verder op de volgende pagina: