Extreem zeldzame roze baby olifant gespot in Zuid-Afrika

Moeder natuur laat ons keer op keer verbazen. Van adembenemende natuurverschijnselen tot ongekend krachtige natuurrampen. De aarde is zeker geen saaie plek in het heelal. En wanneer de natuur in een creatieve bui is, kunnen we genieten van de mooiste kleuren. Zo maakte ze onlangs een prachtige roze baby olifant!

roze baby olifant

Timothy Jansen Van Vuuren kon zijn ogen niet geloven toen hij door de lens van zijn camera keek. Hij was samen met zijn familie op safari in Shingwedzi toe ze een kudde olifanten tegenkwamen in het Kruger National Park in Zuid-Afrika. De kudde Afrikaanse olifanten bestaat uit zo’n 25 dieren. Maar dan zien ze iets extreem zeldzaams. Een van de baby olifanten valt wel erg uit de toon. Hij had nog nooit een roze olifant gezien. Het kleintje was niet te missen, want zijn lichte huid stak duidelijk af tegen het donkergrijs van zijn familie.

De roze olifant is misschien pas een maand oud. Maar hij rent vrolijk met de kudde mee naar de Shingwedsi River om te drinken en te spelen.

Hoe komt deze olifant aan zijn roze kleur?

De roze huid van de baby olifant kan een teken van albinisme of leucisme zijn. Dit zijn beide aandoeningen waarbij er geen of weinig pigment door het lichaam wordt aangemaakt. De huid is daardoor erg licht van kleur en gevoelig voor zonlicht. De haren zijn wit en heel kenmerkend van albinisme zijn de rode ogen. Dieren en mensen met leucisme maken nog wel een beetje pigment aan. Hierdoor hebben zij vaak geen rode ogen en zijn ze minder gevoelig voor zonlicht dan bij albinisme. De witte giraffe en witte leeuwen uit Kenia zijn voorbeelden van dieren met leucisme.

Deze roze baby olifant heeft duidelijk rode ogen en kunnen we spreken van albinisme. Helaas betekent dit dat hij geen gemakkelijk leven al krijgen. Gelukkig gaat het tot nu toe goed. Zijn familie accepteert en beschermd hem en hij kan beschutting zoeken in de schaduw van zijn moeder.

Maar de Afrikaanse zon is krachtig en dit is een groot gevaar voor zijn roze huid. Hij zal gemakkelijk verbranden en hierdoor huidaandoeningen zoals huidkanker kunnen krijgen. Olifanten beschermen zich gelukkig wel goed tegen de zon. Ze rollen in de modder en creëren zo een beschermde laag. Een soort natuurlijke zonnebrand. Olifanten zijn zeer intelligent en passen zich gemakkelijk aan. De tijd zal het leren of dit deze bijzondere roze olifant zal redden.

Bekijk meer foto’s en de video van de roze baby olifant op de volgende pagina: