Olifanten Jenny en Shirley zien elkaar na 22 jaar eindelijk weer terug

Dit is het verhaal van de olifanten Jenny en Shirley. De twee dames hebben jaren in het circus gewerkt en de hele VS doorgereisd voor optredens. Heb je de tissues bij de hand? Want dit wordt janken.

In 2000 zond PBS een aangrijpende documentaire van Allison Argo uit over het leven van de circusolifant Shirley: ‘The Urban Elephant: Shirley’s Story’. Shirley werd als baby vanuit Azië naar Amerika gehaald om te werken in het circus. Ruim 30 jaar treedt ze op voor publiek. Het is geen gemakkelijke tijd. Ze overleeft zelfs een verschrikkelijk ongeluk.

Het noodlot slaat toe

Het circus verplaatst zich soms per boot. In 1963 slaat het noodlot toe. Er breekt brand uit op één van de boten en deze begint langzaam te zinken. De boot zit vol met circusdieren en artiesten. Wonder boven wonder worden alle mensen geëvacueerd. En de brandweer slaag erin bijna alle dieren te redden. Gelukkig wordt ook Shirley gered. Maar toen Shirley 30 jaar was komt er door nog een ongeluk abrupt een einde aan haar ‘carrière’.

Shirley krijgt een trap van een andere circusolifant en haar been zal nooit meer hetzelfde zijn. De verwonding is zo ernstig dat ze niet meer kan optreden. Daarom verkoopt het circus haar aan Louisiana Purchase Zoo.

Jenny en Shirley

Hier is ze de enige olifant. Ze heeft een betonnen stal en een klein grasveldje. Haar verzorger, Solomon James doet er alles aan om Shirley zo gelukkig mogelijk te maken. Maar hij weet dat ze dat niet is. Olifanten zijn groepsdieren en hebben behoefte aan soortgenoten. Helaas waren ze hier 20 jaar geleden niet van bewust. De dierentuin is niet groot en heeft geen ruimte voor nog meer olifanten..

Lees verder op de volgende pagina en bekijk de video van de lieve hereniging van de twee oude olifanten: