Meisje van 8 doet ongelofelijke ontdekking in een Zweeds meer

Zweden meer ontdekking meisje

Het gebeurt niet iedere dag dat iemand iets vind wat direct naar een museum kan om tentoongesteld te worden. Toch overkwam het een meisje in Zweden.

De 8 jarige Saga Vanecek was in de zomer met haar familie op vakantie. Het Zweedse gezin genoot van een vakantie in eigen land naar de provincie Jonkoping. Hier deed het meisje een ongelofelijke ontdekking.

Het gezin besloot die dag te gaan zwemmen in het Vidostern-meer. Het was een warme droge zomer waardoor het water lager stond dan normaal. Saga merkte plotseling iets op dat aanvoelde als een stok. Nieuwsgierig trok ze de stok uit het water omhoog om hem beter te kunnen bekijken. Want deze stok had iets vreemds, het leek een handvat te hebben.

Aan de kant riep Saga haar vader erbij. Hij zag eerst niets ongewoons aan de stok en dacht dat het gewoon een tak was. Maar als een vriend van de familie ook een kijkje neemt blijkt het toch om iets heel anders te gaan. De familie heeft een eeuwenoud voorwerp in handen.

Een geweldige ontdekking

Saga heeft een oud zwaard gevonden! De familie neemt het zwaard mee en laat het onderzoeken in het plaatselijke museum. Het komt niet vaak voor dat iemand een zwaard komt langs brengen in het museum dus de medewerkers konden hun geluk niet op. Eerst schatte ze dat het zwaard ongeveer 1000 jaar oud was. Maar na nader onderzoek bleek het om een zwaard van maar liefst 1500 jaar oud te gaan. Het dateerde uit een periode van nog voor de Vikingen!

De zoektocht gaat door

Het museum en de gemeente besloten om het meer verder uit te kammen en dit leverde nog een mooie vondst op: een broche uit de 3e eeuw! Het meer is nog lang niet helemaal doorzocht dus wie weet wat voor mooie schatten er hier nog meer boven water komen