Leeuwin adopteert een babyluipaard alsof het haar eigen welp is

Stotra Chakrabarti bestudeert al zeven jaar lang de leeuwen in het Gir National Park in India. Maar ongeveer een jaar geleden merkte de bioloog iets heel ongewoons op: een leeuwin in het park had een zieke babyluipaard geadopteerd.

Onderzoekers konden hun ogen niet geloven toen ze dit zeer zeldzame geval van interspecies-adoptie zagen. Het komt namelijk bijna nooit voor dan een dier een jong van een andere soort toelaat tot haar familie.

Leeuwin adopteert babyluipaard

In het hol van de leeuw

Maar een leeuwin die een babyluipaard adopteert is al helemaal bijzonder. Leeuwen en luipaarden gaan namelijk geregeld de strijd met elkaar aan. Ze jagen op dezelfde prooien en zijn daardoor elkaars concurrent. Het komt daarom wel eens voor dat een leeuw een luipaard uit de weg ruimt om ervoor te zorgen dat er meer voedsel is voor hun eigen troep.

Maar de jonge leeuwin besloot deze eeuwige strijd opzij te zetten en medeleven te tonen voor de luipaardwelp van pas 2 maanden oud. Details van deze unieke cases werden gepubliceerd in het ecologietijdschrift Ecosphere, waar auteurs Dheeraj Mittal, Stotra Chakrabarti, Shailesh B. Khambda en Joseph K. Bump beschreven hoe de leeuwin weken lang voor haar adoptiezoon zorgt.

Meer foto’s vind je op de volgende pagina: