dinosaurus ei china

Wie fantaseerde er vroeger als kind niet dat ze archeoloog waren. Uren graven in de zandbak opzoek naar oude voorwerpen en dinosaurus botten. Een hele generatie is opgegroeid met Jurassic Park en dit heeft onder veel kinderen voor een fascinatie gezorgd.

Zo ook bij Zhang Yangzhe, een 9 jarige jongen uit Heyuan, China. Hij was dol op wetenschap en dinosaurussen. Toen hij op een dag samen met zijn familie buiten speelden aan de oever van de Dong rivier. Zijn oog viel op iets wat hij vaag herkende.

De week ervoor was Zhang naar het Dinosaurus museum in de stad geweest. Daar had hij voor het eerst versteende dinosaurus eieren gezien. De vreemde steen die hij nu zag liggen in de rivierbedding leek hier verdacht veel op.

Het Dinosaurus Museum

Zhang vertelt aan de lokale nieuwszender dat hij eerst dacht dat het gewoon een aparte steen was. Er zaten cirkels op de steen waardoor hij opviel. Maar toen hij beter keek herinnerde hij zich hoe het dinosaurus ei in het museum eruit zag.

Snel rende hij naar zijn moeder die even verderop zat. Hij vertelde haar dat hij dacht dat hij een bijzondere ontdekking had gedaan: een dinosaurus ei! Moeder was wel wat gewend van haar zoon die graag archeologie speelde, dus speelde ze vrolijk mee. Maar als ze ziet wat haar zoon heeft gevonden begrijpt ze dat hij helemaal geen spelletje speelde.

Niet meer 1 dinosaurus ei…

De jongen had inderdaad een dinosaurus ei gevonden. En het was niet de enige. De steen zat vol het versteende eieren. Het was een heel nest! Alle eieren waren ongeveer 9 cm groot.

De moeder van Zhang belde naar het museum en de politie en snel werd het gebied afgezet voor nader onderzoek. De wetenschappers vonden in totaal 11 dinosaurus eieren. Na nader onderzoek beken de eieren 66 miljoen jaar oud! Om wat voor soort dinosaurus het gaat wordt nog door het museum onderzocht.

Super trots

Zhang kan in ieder geval super trots zijn op zijn vondst. Iedere keer dat hij het museum bezoekt kan hij zeggen: “Kijk, die heb ik gevonden”.

Kinderen vinden wel vaker opmerkelijke dingen tijdens het spelen. Dit meisje deed bijvoorbeeld een archeologische ontdekking tijdens het zwemmen in een Zweeds meer.