Gefrituurd water is de raarste voedseltrend

gefrituurd water

Ons land kent natuurlijk een zeer rijke frituurcultuur maar ook de Amerikanen kennen de magie van de frituurpan. Vooral in de zuidelijke staten is het enorm populair om de vreemdste dingen te frituren. Op de plaatselijke kermissen en jaarmarkten wordt vaak gestreden om de origineelste frituursnack. Zo zijn er gefrituurde auguren, Oreo koekjesdeeg, ijsjes en zelfs pakjes boter..

Je zou denken dat inmiddels alles wel een keer in een frituurpan is beland. Mensen zijn nu eenmaal gefascineerd door vreemde en ongewone snacks. En toch verbaasde deze laatste voedseltrend ons nogal; gefrituurd water?!

Wat de meeste mensen wel weten, is dat je nooit water in een hete frituur mag doen. Dit gaat enorm spetteren en stomen en is gevaarlijk. Dus hoe is het iemand gelukt om water te frituren tot een lekker snack?

James Orgill, een chemisch ingenieur, deelt zijn wonderlijke snack op zijn YouTube kanaal The Action Lab. In zijn filmpjes doet hij allerlei bijzondere experimenten en probeert zo antwoorden te vinden op de vragen van zijn kijkers. Juist omdat het onmogelijk is om water te frituren ging James deze uitdaging aan.

Eetbaar water maken

Allereerst moest James een manier bedenken om water in een soort eetbare capsule te maken zodat hij dit kon frituren. Daarom maakt hij een membraam van Sodium Alginaat en calcium. Nu ontstaat een vaste capsule met daarin een vloeistof. Deze techniek wordt bijvoorbeeld ook in bepaalde restaurants en Moleculaire gastronomie gebruikt.

Water frituren

Nu James de waterballetjes heeft kan hij verder naar de volgende stap: water frituren. En zoals met de meeste gefrituurde snacks hoort daar een lekker krokant korstje bij. Daarom gebruikt James de klassieke frituur methode. Hij rolt de balletjes water eerst door een beetje meel, daarna door een geklutst ei en als laatste door de broodkruimels.

En dan is het tijd om het water te frituren. De eerste poging gaat mis maar als snel heeft hij meerdere gefrituurde water balletjes. En ze zien er nog lekker uit ook!

Helaas valt de smaak volgens James behoorlijk tegen: “Het is alsof je een kwal eet”. Zijn tweede versie met panko korst valt een stuk beter in de smaak.

Gefrituurd water wordt een trend

Het experiment van James wordt al snel opgepikt door anderen die deze vreemde snack ook graag willen proberen. Op TikTok en Youtube zijn inmiddels veel filmpjes te vinden zoals die van James. Maar deze voedseltrend is niet zonder gevaar. Doe dit daarom thuis niet na! Want water en een hete frituur zijn geen veilige combinatie.

Bekijk de video van James Orgill hieronder: