Man vindt 120 jaar oud negatief, en besluit de foto te ontwikkelen

De Franse fotograaf en filmmaker Mathieu Stern kreeg onlangs een uniek kijkje in het leven van een klein meisje uit het jaar 1900. In zijn ouderlijk huis vond hij een kleine tijdscapule met daarin de belangrijkste bezittingen van een jong meisje.

Stern had van familieleden gehoord dat er in de kelder van zijn ouderlijk huis een doosje uit omstreeks 1900 stond. Het was waarschijnlijk het belangrijkste bezit van de vorige eigenaar, een jong meisje wat hier vroeger woonde. Het doosje was goed afgesloten en rijkelijk versierd. Zodra Stern het doosje opent ziet hij naast wat kleine prulletjes twee glasnegatieven.

foto 120 jaar

Bijzondere negatieven

Glasnegatieven werden rond 1900 gebruikt in de fotografie. Het zijn glazen platen die in de camera werden geschoven. Door verschillende chemicaliën werd op het glas de foto geëtst in negatief. Dit negatief werd gebruikt om de foto mee af te drukken.

Omdat Stern een professionele fotograaf is trokken de glasnegatieven direct zijn aandacht. Wat zou er op de foto’s staan? Het was waarschijnlijk erg belangrijk voor de eigenaar van het doosje. Anders zouden ze niet zo netjes zijn opgeborgen.

Een ingewikkeld proces

Het ontwikkelen van een glasnegatief is een ingewikkeld proces. De techniek om de negatieve te ontwikkelen wordt tegenwoordig bijna nooit meer gebruikt. De benodigde spullen en techniek gaan langzaam met de tijd verloren. Maar Stern laat zich niet afschrikken en besluit de oudste foto techniek ter wereld, cyanotype, weer leven in te blazen.

Een foto van 120 jaar oud

Het ontwikkelen van de foto’s vraagt precisie werk en veel geduld, maar dan wordt al zijn harde werk beloond. Het beeld op het fotopapier wordt steeds duidelijker. Dan komt op de foto de afbeelding van een kat die 120 jaar gelden leefde naar boven.

foto 120 jaar

De tweede foto is Stern natuurlijk niet vergeten. En op deze foto ziet hij weer dezelfde kat. Maar deze keer samen met haar kitten en een hond. Wat een lief plaatje! Het meisje wat de foto’s maakte wou duidelijk dolgraag de herinnering aan haar geliefde huisdieren voor altijd bewaren.

foto 120 jaar

Zo zie je maar, het is niet pas sinds de komst van YouTube dat katten populaire modellen zijn.