Fake news: deze corona-adviezen kloppen niet

Het corona virus, COVID-19 houdt de hele wereld bezig. Mensen maken zich zorgen en willen graag op de hoogte zijn van de laatste up-dates en de nieuwste adviezen. De overheid en het RIVM proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren.

Maar veel mensen zoeken extra informatie online. Bijna iedereen heeft wel het corona virus gegoogeld. Websites springen maar wat graag in op deze vraag. Helaas klopt de informatie die zij verscheiden niet altijd. Maar omdat veel sites informatie kopiëren van andere websites gaan deze broodje-aapverhalen en foute corona-adviezen als een vuurtje de ronde.

Blijf daarom altijd kritisch nadenken en geloof niet zomaar alles wat je leest. Op welke informatie en adviezen kan je wel vertrouwen? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is de betrouwbaarste informatie bron die wij in ons land hebben als het over het corona virus gaat. Zij baseren hun gezondheidsadviezen op informatie die zij krijgen van virologen, wetenschappers en artsen. Deze adviezen geven zij ook door aan de regering die op basis hiervan maatregelen instelt.

Misschien heb je de volgende adviezen al voorbij zien komen op Facebook, Twitter en andere sociale media. Hieronder vind je de 4 meest gedeelde corona-adviezen die niet kloppen.

De 10 seconden corona test werkt niet

Er gaat online een nep onderzoek de ronde van de Stanford University. Hierin wordt beweerd dat je kan testen of je corona hebt door een simpele adem-test. Wanneer je zonder problemen 10 seconden je adem in kan houden heb je geen corona. Dit klopt niet!

Artsen testen op deze manier wel of iemand ernstige longproblemen heeft. Wanneer je niet zonder problemen 10 seconden je adem in kan houden heb je namelijk een slechte long gezondheid. Maar dit wil niet zeggen dan je ook gelijk corona hebt. Mensen met astma, hooikoorts, taaislijmziekte, een ‘gewone verkoudheid’, of hartproblemen kunnen bijvoorbeeld ook niet altijd 10 seconden zonder problemen hun adem in houden.

Maar nu komt het, een grote groep mensen die besmet is met corona heeft geen ademhalingsklachten. Daarom kunnen veel corona patiënten prima 10 seconden, zonder problemen hun adem in houden.

Knoflook, citroen en gember zijn geen medicijn tegen COVID-19

Het verhaal wat nu de ronde doet is dat je jezelf kan beschermen tegen COVID-19 door een knoflook te eten of verse gember / citroen water te drinken. Knoflook en gember zouden volgens verschillende berichten een antibacteriële werking hebben. Citroen zit vol met vitamine C en dit zou ook bescherming bieden tegen het virus.

Er is geen enkel bewijs dat knoflook, citroen en gember je beschermen tegen het corona-virus. Ze zijn ze alle drie erg gezond en kunnen je weerstand ondersteunen. Maar een medicijn of wondermiddel is het zeker niet.  

corona-adviezen

Niet alleen ouderen kunnen ziek worden van het corona-virus

Veel jongeren denken dat ze geen enkel risco lopen. Op sociale media wordt vaak geroepen dat vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid klachten krijgen door het virus.

Op dit moment is meer dan de helft van de corona-patiënten op de intensivecare in de Nederlandse ziekenhuizen onder de 50 jaar. En denk ook aan het verhaal van de 16-jarige Sehraz uit Breda. Hij was kern gezond voordat hij het virus kreeg. Wel is het zo dat kinderen minder heftige klachten door het virus ervaren dan volwassen. De kans om te overleiden aan de gevolgen van corona is bij jongeren ook veel kleiner dan bij ouderen Maar het virus oplopen en verspeiden kan iedereen, ongeacht hoe oud je bent.

corona-adviezen

Water en zout zijn geen wondermiddelen

Verschillende berichten op social media beweren dat het helpt om de hele dag door kleine slokjes water te nemen. Hierdoor zou je namelijk de kans op besmetting met het corona-virus verkleinen. Wanneer je mond en keel vochtig zouden zijn zou dit voorkomen dat het virus in je longen terecht komt. Via Whatsapp en Facebook werd ook het advies verspreid om dagelijks te gorgelen met zout water. Dit zou hetzelfde effect hebben als water drinken. Beide adviezen kloppen niet.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat iedere 15 minuten een slok water nemen de kans op besmetting verkleind. Hetzelfde geldt voor gorgelen met zout water.

Genoeg water drinken is natuurlijk wel belangrijk voor je algehele gezondheid. En ook zeker wanneer je ziek bent moet je voldoende drinken.

Wat kan je wel doen tegen het COVID-19 virus?

Het RIVM geeft momenteel de volgende adviezen:

  • Was geregeld je handen met zeep
  • Houd afstand van elkaar
  • Vermeid sociaal contact
  • Houd je omgeving schoon (deurkrukken, telefoons, afstandsbediening, toetsenbord)
  • Nies en hoest in je ellenboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes