De natuur kan keihard zijn. Voor veel diersoorten ligt er constant gevaar op de loer. Zo bewijst ook het volgende verhaal van een groep keizerspinguïns die in een benarde situatie zitten.
De BBC documentaire Dynasties is enorm populair. Vergezeld van het legendarische stemgeluid van Sir David Attenborough genieten miljoenen kijkers iedere week van de prachtigste natuurbeelden en spannendste verhalen. In iedere aflevering staat een ander dier centraal. Dit keer is het de keizerspinguïn.

Tijdens een storm slaat het noodlot voor de keizerspinguïns toe. Een deel van de groep is per ongeluk in een geul terecht gekomen. Het gaat voornamelijk om vaders met hun kuikens. De jonge pinguïns zijn nog maar een paar weken oud en zijn compleet afhankelijk van hun vaders. Ze kunnen alleen warm blijven als ze op de voeten van hun vader zitten en zich diep in hun vaders warme veren nestelen.
Dit heeft helaas tot gevolg dat de vaders minder gemakkelijk kunnen lopen. Probeer maar eens een kuiken op je voeten te balanceren en uit een geul te klimmen. Dit is bijna onmogelijk, maar toch lukt het sommige pinguïns met kuiken en al uit de geul te klimmen. De documentairemakers kijken vol spanning toe en hopen uit alle macht dat de hele groep weet te ontsnappen. Maar het ziet er niet goed uit.

Het is ijskoud en de geul blokkeert al het zonlicht wat voor een beetje warmte kan zorgen. Als de pinguïns niet snel ontsnappen zullen ze doodvriezen. Een hartverscheurend moment. Want de vaders willen hun jongen niet achter laten en blijven dus ook in de ijskoude geul wachten op de dood.
Een erom dilemma
De crew staat nu voor een enorm dilemma. Want er geldt een hele belangrijke regel voor natuur documentairemakers. Laat de natuur haar gang gaan. Het is juist het doel van de documentaire om de natuur te laten zien zoals ze in. Mooi, adembenemend, spannend, oneerlijk en keihard.

Met pijn in hun hart laten de documentaire makers de groep pinguïns daarom achter. Ze hopen van harte dat de dieren een mogelijkheid vinden om uit het ravijn te komen. De volgende ochtend gaan ze nog één keer terug om de kijken hoe het met de pinguïns gaat. Maar als ze op de plek aankomen krijgen ze direct weer een brok in hun keel. De pinguïns zitten nog steeds vast en verschillende jongen hebben de ijskoude nacht niet overleefd.
De crew neemt een beslissing
Zodra ze elkaar aankijken weten ze dat ze dit allemaal niet meer kunnen aanzien. De crew besluit de groep pinguïns uit het ravijn te helpen. Ze hebben scheppen en ander materiaal mee. Het enige wat de pinguïns nodig hebben is een paar traptreden om uit het ravijn te klimmen. De crew gaat aan de slag en wacht op een afstandje wat er vervolgens gaat gebeuren.

Na een paar uur hebben de eerste pinguïns de uitweg gevonden. En al snel volgens alle pinguïns en hun jongen in een nette rij. Ze zijn eindelijk vrij!


Een heftige discussie
Na deze uitzending van Dynasties barste een discussie los. Had de crew wel juist gehandeld door die belangrijke regel te breken? Hoewel sommige zeggen dat de crew zich heeft bemoeid met de loop van de natuur zijn de meeste mensen lovend over hun optreden.
De producent van Dynasties heeft zelfs aan Sir David Attenborough gevraagd wat hij in dit geval had gedaan:
“I was speaking to David about it yesterday and he said he would have done the same too.”