Waarom je in Canada je auto niet door elanden mag laten likken

eland auto likken

De Canadese overheid heeft borden langs de weg gezet met een opvallen tekst. De borden waarschuwen automobilisten dat ze de plaatselijke elanden niet hun auto moeten laten likken. Is dit een grapje?

De borden zijn geplaatst langs de wegen van nationale parken in de Canadese provincie Alberta. Hier komen veel wilde elanden voor. De dieren hebben het normaal niet zo op menselijke bezoekers maar de laatste jaren komen ze steeds vaker in de buurt van de wegen in het park. En dit heeft een reden, de elanden zijn op zoek naar een auto om te likken..

Ze zijn namelijk op zoek naar auto’s om te likken. Ja, je leest het goed. De elanden hebben namelijk ontdekt dat de auto’s in de winter heerlijk smaken. Wanneer het op de Canadese wegen glad wordt, strooien ze net als hier met strooizout. Dit zout spat op als je met de auto er overheen rijdt en laat zo een zout laagje achter.

Elanden hebben van nature een beetje zout nodig voor de mineralen in hun lichaam, vertelt Steve Young, woordvoerder van Jasper National Park, aan CNN. Normaal halen ze dit uit de zoutmeren in het park. Maar sinds een paar jaar hebben ze een veel gemakkelijkere manier gevonden om aan een zoute snack te komen. De auto’s die door het park rijden.

Bezoekers van het park zijn vaak zo onder bij het zien van een wilde eland langs de weg zien dat ze langzamer gaan rijden of zelfs even stilstaan. De eland grijpt daarop zijn kans en likt het zout van de auto. Dit maakt het voor de automobilisten nog indrukwekkender want nu staat de eland pal naast de auto. Wat een foto moment! Er zijn zelfs mensen die uitstappen om de dieren beter te kunnen bekijken of zelfs te aaien.

Elanden je auto laten likken is enorm gevaarlijk

Super leuk een auto-likkende-eland, maar veilig is het niet. Zowel voor de elanden als de automobilisten is deze ontwikkeling gevaarlijk. De elanden komen namelijk steeds vaker dicht bij de wegen opzoek naar een zoute snack. Elanden en auto’s zijn geen goede combinatie. Als een eland plotseling de weg op loopt en je raakt hem met de auto kunnen eland en automobilist het vaak beiden niet navertellen.

Elanden zij gigantische dieren. Ze hebben enorm lange poten waarmee ze door diepe sneeuw kunnen lopen. Als je met de auto een eland raakt, bots je tegen die lange poten aan. De eland van een paar honderd kilo vliegt vervolgens door je voorruit..

Daarom is het belangrijk dat de elanden niet wennen aan de zoute auto drop. Je kan het beste gewoon rustig wegrijden als je een eland je auto ziet benaderen. Respecteer de natuur en geef de dieren de ruimte. Uitstappen om foto’s te maken of zelfs een eland te aaien is al helemaal dom. Elanden zijn wilde dieren maar zullen niet voor je wegrennen. Ze vallen vaak direct aan als ze zich bedreigt voelen.

Daarom heeft de overheid nu de borden langs de wegen geplaatst. Hopelijk volgen bezoekers het advies op en kunnen automobilist en eland beide hun weg veilig vervolgen. Het voeren, lokken of verstoren van de dieren in het park is trouwens strafbaar en je kan hiervoor een boete tot $25.000 krijgen.