18.000 jaar oude bevroren wolf-hond puppy gevonden in Siberië

18.000 jaar oude bevroren Wolf-Hond puppy
Brond: Sergey Fedorov

In de zomer van 2018 vonden wetenschappers een mannelijke puppy in de bevroren grond ten noordoosten van Jakoetsk, Rusland. Door de permafrost is het beestje zo goed als helemaal bewaard gebleven. Hij heeft zelf nog zijn tanden en wimpers! Het 18.000 jaar oude lichaam van een bijna perfect bewaarde puppy heeft wetenschappers wel behoorlijk in verwarring gebracht.

18.000 jaar oude bevroren Wolf-Hond puppy
Brond: Sergey Fedorov

De pup bleek al 18.000 jaar bevroren in de grond te liggen. Wanneer blijkt dat de pup een hond is zou dit het oudste teken in de geschiedenis zijn dat honden en mensen samenleefden. Na het beestje goed bestudeerd te hebben, weten wetenschappers echter niet zeker of het om een hond of wolf gaat. Dr. Sergey Fedorov, professor toegepaste ecologie zegt:

“We hebben de grootste DNA-databank van Europa als het gaat om hondachtige, maar in dit geval kunnen we niet direct deze wolf-hond puppy identificeren. Dit is intrigerend”

Het is wetenschappelijk bewezen dan onze honden afstammen van wolven en niet van de coyote, de jakhals of een andere hondachtige. Daarom zou het kunnen dat deze pup een wilde wolf was, maar kan hij ook net zo goed een van de eerste huishonden van de mens zijn geweest. We hebben waarschijnlijk te maken met een dier precies uit de overgangsperiode.

Wanneer dit laatste het geval is, is deze ontdekking enorm belangrijk voor de wetenschap. Dankzij deze goed bewaarde pup kunnen wij veel leren over de domesticatie van wolven door de mens.

18.000 jaar oude bevroren Wolf-Hond puppy gevonden in Siberië
Bron: Sergey Fedorov

Het is niet zeker of de mens naar de wolf is gekomen of andersom. Wolven en mensen zijn beide sociale dieren die in groepsverband leven met een sociale rangorde. Wolven konden daarom gemakkelijk met mensen samenleven en zeggen natuurlijk geen nee tegen een gratis maaltijd. Mensen zagen de voordelen van de wolven tijdens de jacht en gebruikten ze als waakhond.

De wetenschappers hebben ontdekte dat de wolf-hond puppy minder dan twee maanden oud was toen hij stierf, waaraan hij is overleden is niet bekend. Wel wilden ze hem graag een naam geven. De pup kreeg de naam Dogor. Dit is een Jakoets woord wat “vriend” betekend. Jakoets is de taal die in Siberië wordt gesproken. Een zeer passende naam als je het ons vraagt.