Mok uit Auschwitz met dubbele bodem geeft na 70 jaar geheim prijs

Medewerkers van het museum bij vernietigingskamp Auschwitz deden een bijzondere ontdekking. Het Auschwitz Museum heeft duizenden mokken in hun collectie. Maar toen het personeel een mok van 70 jaar oud schoonmaakte om toe te voegen aan de expositie bleek deze een geheime dubbele bodem te hebben.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd. De nazi’s vertelde deze mensen dat ze hier zouden gaan wonen en werken. Daarom namen zij hun bagage en meest waardevolle bezittingen mee op reis. Maar eenmaal bij aankomst werden veel Joden direct vermoord.  

De nazi’s namen de persoonlijke eigendommen van de gedeporteerde direct bij aankomst in beslag. Het overgrote deel waren gewoon gebruiksvoorwerpen zoals keukengerei en linnengoed die nu tentoon worden gesteld in het museum bij Auschwitz. De gigantische hoeveelheid mokken is een kleine weerspiegeling van het enorme aantal mensen die op deze vreselijke plek de dood moesten vinden.

Auschwitz mok dubbele bodem
bron: Auschwitz Museum

Een lang bewaard geheim

Toen museummedewerker Hanna Kubik de mok schoonmaakte ontdekte ze een lang bewaard geheim. De mok bleek een dubbele bodem te hebben en de eigenaar had daaronder iets verstopt. Hanna ontdekt een bundeltje en haalt dit voorzichtig uit de mok tevoorschijn. Wanneer ze het zakje opent ziet ze dat er sieraden in verstopt zitten. Een halsketting en een gouden ring waren 70 jaar lang verstopt onder de dubbele bodem van de mok.

Auschwitz mok dubbele bodem
bron: Auschwitz Museum

Een sprankje hoop

De mok vertelt een aangrijpend verhaal. De eigenaar geloofde de verhalen van de nazi’s over een nieuwe woon en werkplek. Daarom werden de mok en de sieraden meegenomen op reis. Maar er was ook argwaan. En dit is de reden dat de eigenaar haar kostbare bezittingen voor aankomst in Auschwitz in de dubbele bodem van de mok verstopte. Ze wilde deze duidelijk niet kwijtraken. Want ze had hoop op een leven na Auschwitz.

bron: Auschwitz Museum

De sieraden

Nadat de sieraden onderzocht zijn werd duidelijk dat ze tussen 1921 en 1931 in Polen zijn gemaakt. De bijzondere mok met dubbele bodem wordt samen met de sieraden in het museum tentoongesteld.