55 jaar geleden werd hij als baby ontvoert, maar niets is wat het lijkt

Het lijkt wel een film of een spannend boek. Liefde, verdriet, een ontvoerde baby en een enorme plottwist. Het levensverhaal van de Amerikaan Paul Fronczak is zo bizar dat je je bijna niet kan voorstellen hoe dit zo ver heeft kunnen komen.

Het verhaal van Paul begint, zoals dat van zoveel mensen, op de kraamafdeling van het ziekenhuis. Het jongetje wordt op 26 april 1964 geboren in Chicago. Zijn ouders Dora en Chester Fronczak zijn dolgelukkig met hun zoon. Maar de volgende ochtend slaat het noodlot toe.

De ontvoering

Die ochtend komt een dame de kamer van Dora binnen. Ze ziet eruit als een verpleegkundige en vertelt de ouders dat ze de baby even mee moet nemen voor een medisch onderzoek. Vol vertrouwen geven Dora en Chester hun zoontje aan haar mee, maar ze is geen verpleegkundige en zal nooit meer terugkomen.

Er wordt direct alarm geslagen en zelfs de FBI wordt ingeschakeld. Het verhaal haalt de voorpagina’s van de kranten en het hele land is in de ban van de ontvoering van baby Paul. De zoektocht naar de verkleedde verpleegkundige is de grootste die Chicago tot dan toe heeft meegemaakt. Honderden agenten werken dag en nacht om de baby te vinden. Ze doorzoeken meer dan 600 huizen, maar zonder succes.

Het winkelcentrum

Maar dan, 2 jaar na de ontvoering, wordt een jongetje gevonden in een winkelcentrum in New Jersey. Hij is 2 jaar oud en voldoet aan de omschrijving van de ontvoerde baby Paul. Veel vergelijkingsmateriaal heeft de politie niet, want er bestond maar 1 foto van de baby en van DNA-onderzoek was in die tijd nog geen sprake. Maar Dora en Chester herkennen hun zoon en nemen hem dolgelukkig mee naar huis.

Een schokkende ontdekking

Paul groeit op in Chicago zonder te weten hoe zijn leven is begonnen. Maar toen hij als 10-jarige een doos op zolder vond vol kranten met artikelen over zijn ontvoering. Het was een enorme shock voor Paul want hij had altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Was dit de reden dat hij zich zo anders voelde?

De DNA-test

Het gevoel verdween niet. Daarom besloot Paul dat hij toch graag een DNA-test wilde doen om te zien of hij echt de zoon van zijn ouders was. In 2012 kocht hij een DNA-test en samen met zijn ouders en broer Dave stuurt hij deze op naar het lab. Toen de uitslag enkele weken later binnenkwam had hij eindelijk zijn antwoord. Hij was geen familie van Dora en Chester Fronczak en was dus niet de ontvoerde baby Paul!

“Alles wat ik dacht over mijzelf te weten – mijn verjaardag, mijn medische geschiedenis, mijn Poolse afkomst, katholiek zijn, zelfs mijn sterrenbeeld Stier – het was allemaal een leugen en even wist ik niet meer wie ik was.”

Paul met zijn vader en broer Dave

De zaak wordt heropent

Door deze informatie begon de FBI wederom met de zoektocht naar Paul Fronczak. En 2 jaar later krijgen ze de gouden tip. De dan 55-jarige Paul woont in een klein plaatsje in Michigan. Maar hier houdt het verhaal op. ‘Paul’ is bang voor een mediastorm en wil anoniem blijven. Hij heeft tot de dag van vandaag nog geen contact gezocht met zijn biologische ouders, tot groot verdriet van Dora en Chester.

Eindelijk antwoorden

Maar het verhaal van de andere Paul gaat verder. Want wie is hij? Wie zijn zijn ouders? En wat deed hij als 2-jarige alleen in een winkelcentrum? In 2015 krijgt hij eindelijk antwoorden. Zijn echte naam is Jack Rosenthal en hij is geboren op 27 oktober 1963. Hij is dus een half jaar ouder dan hij altijd had gedacht.

Bron: Youtube – Chester, Dora en Paul

Een tragisch verhaal

Wat hij verder ontdekt is een tragische geschiedenis. Hij had een tweelingzusje Jill. Zij is ook verdwenen als peuter en van haar is geen enkel spoor. Hun moeder Marie had een alcoholverslaving en hun vader Gilbert was een agressieve man geworden na zijn dienst in de Koreaanse oorlog. Beiden zijn inmiddels overleden. Paul denkt zelf dat er iets tragisch is gebeurd met Jill. En dat zijn ouders hem in het winkelcentrum hebben achtergelaten omdat ze aan de familie niet konden verklaren waarom ze nog maar 1 van de tweeling hadden. Nu konden ze zeggen dat iemand anders voor de tweeling zorgde.

“Mijn biologische ouders hadden me nooit het leven kunnen geven zoals Dora en Chester dat hebben gedaan. Ik ben mijn ouders (Dora en Chester) daarom enorm dankbaar, ze hebben mijn leven gered.”

Paul heeft een boek geschreven over zijn leven waarin hij nog veel meer vertelt over zijn biologische familie en de ontvoering van Paul.

View this post on Instagram

Available at all bookstores and Amazon. The Foundling.

A post shared by Paul Joseph Fronczak (@pauljosephfronczak) on