55 jaar geleden werd hij als baby ontvoert, maar niets is wat het lijkt

Het lijkt wel een film of een spannend boek. Liefde, verdriet, een ontvoerde baby en een enorme plottwist. Het levensverhaal van de Amerikaan Paul Fronczak is zo bizar dat je je bijna niet kan voorstellen hoe dit zo ver heeft kunnen komen.

Het verhaal van Paul begint, zoals dat van zoveel mensen, op de kraamafdeling van het ziekenhuis. Het jongetje wordt op 26 april 1964 geboren in Chicago. Zijn ouders Dora en Chester Fronczak zijn dolgelukkig met hun zoon. Maar de volgende ochtend slaat het noodlot toe.

De ontvoering

Die ochtend komt een dame de kamer van Dora binnen. Ze ziet eruit als een verpleegkundige en vertelt de ouders dat ze de baby even mee moet nemen voor een medisch onderzoek. Vol vertrouwen geven Dora en Chester hun zoontje aan haar mee, maar ze is geen verpleegkundige en zal nooit meer terugkomen.

Er wordt direct alarm geslagen en zelfs de FBI wordt ingeschakeld. Het verhaal haalt de voorpagina’s van de kranten en het hele land is in de ban van de ontvoering van baby Paul. De zoektocht naar de verkleedde verpleegkundige is de grootste die Chicago tot dan toe heeft meegemaakt. Honderden agenten werken dag en nacht om de baby te vinden. Ze doorzoeken meer dan 600 huizen, maar zonder succes.

Het winkelcentrum

Maar dan, 2 jaar na de ontvoering, wordt een jongetje gevonden in een winkelcentrum in New Jersey. Hij is 2 jaar oud en voldoet aan de omschrijving van de ontvoerde baby Paul. Veel vergelijkingsmateriaal heeft de politie niet, want er bestond maar 1 foto van de baby en van DNA-onderzoek was in die tijd nog geen sprake. Maar Dora en Chester herkennen hun zoon en nemen hem dolgelukkig mee naar huis.

Een schokkende ontdekking

Paul groeit op in Chicago zonder te weten hoe zijn leven is begonnen. Maar toen hij als 10-jarige een doos op zolder vond vol kranten met artikelen over zijn ontvoering. Het was een enorme shock voor Paul want hij had altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Was dit de reden dat hij zich zo anders voelde?

Lees verder op de volgende pagina: