5 broers en zussen opvoeden: ‘Ik werd hun ‘moeder’ toen ik 17 was’

Na het tragische verlies van haar ouders zat er voor de toen 17-jarige Samantha Rodriguez niets anders op. Ze ging voor haar 5 jongere broertjes en zusjes zorgen. Het inspirerende verhaal van deze power vrouw wil je niet missen.

In 2013 kreeg Samantha een zware klap te verduren. Haar moeder Lisa Rodriguez stierf aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Het verlies van een ouder op jonge leeftijd is voor ieder kind traumatisch. Zo’n groot verdriet kan een familie uit elkaar scheuren of juist enorm verbinden. Gelukkig steunt het gezin elkaar door dik en dun. Maar slechts 3 jaar later, toen Samantha 17 was overlijdt ook haar vader. Hij verliest de strijd tegen lymfoom kanker.

Samantha blijf samen met haar 5 jongere broertjes en zusjes achter. Milagros (14), Brenda (12) Michael (10), Bella (6) en Destiny (4). Geen ouders om ze te beschermen, op te voeden, te troosten als ze verdrietig zijn en de rekeningen te betalen. Maar Samantha heeft geen tijd om te rouwen, zich eenzaam te voelen of kwetsbaar. Ze wordt omringt door haar broertje en zusjes die allemaal hard iemand nodig hebben om hen te laten weten dat zelfs in deze moeilijke tijd alles goed komt.

“Ik heb altijd geweten dat ik vanaf het begin voor ze zou zorgen. Na het verlies van onze vader realiseerde ik me, ok, ik moet doktersafspraken maken en dingen ondertekenen voor hun scholen, dat soort dingen.”

Omdat Samantha zelf ook nog maar 17 is krijgt ze niet de wettelijke voogdij over haar broertje en zusjes. Het is haar grootmoeder Lourdes Navarro die de voogdij krijgt, ook over Samantha. Maar oma Lourdes heeft artritis waardoor ze veel pijn heeft en ze spreekt alleen maar Spaans. Hoewel ze enorm veel van haar kleinkinderen houdt kan ze simpelweg niet voor ze zorgen.

Een dapper besluit

De kinderen zijn enorm bang om uit elkaar gehaald te worden. Ze zijn een groot gezind en de kans dat allemaal bij hetzelfde pleeggezin terecht komen is klein. Daarom vraagt Samantha een volmacht aan, zodat zij alle wettige handelingen mag uitvoeren die gewoonlijk een ouder doet. Inmiddels is Samantha 21 en mag ze officieel de voogdij overnemen.

Dapper zet Samantha de stap om de zorg voor haar familie op zich te nemen zodat ze allemaal samen kunnen opgroeien. Ze werkt als serveerster en volgt een studie aan de Universiteit. Hoewel ze vol ambitie zit en het woord opgeven niet kent is ze soms bang voor de toekomst. Ze maakt zich vooral zorgen over geld en of ze wel genoeg verdient om haar familie te onderhouden.

“Er zijn vijf kinderen. Hoe graag ik ze ook alles zou geven, ik wil zeker weten dat ik de juiste dingen doe voor onze toekomst.”

Bron: Facebook

Opvoeder, zus of vriendin?

De dagen zijn enorm hectisch. De kinderen moeten naar school worden gebracht en weer opgehaald, iedereen moet zijn huiswerk maken, naar afspraken en voldoende eten. En dan moet Samantha ook nog werken en naar school. Maar ze is er behoorlijk handig in geworden en de kinderen helpen gelukkig hard mee.

Samantha vindt het wel lastig de balans te vinden tussen opvoeder, oudere zus en vriendin. Zeker nu de oudere kinderen beginnen te puberen heeft ze hier haar handen vol aan.  

“Ik probeer ze te laten begrijpen hoe mijn tiener jaren er uit zagen en dat ze zich moeten concentreren op school. Ik wil niet dat ze zich zorgen maken, laat dat maar aan mij over en wees een kind zolang het nog kan”.

Toen het verhaal van de familie Rodriguez online steeds meer bekendheid kreeg is een GoFundMe-pagina gestart om te helpen met de grote financiële last.

“Ik heb er geen woorden voor dat er mensen zijn die ons willen helpen zonder dat ze ons kennen. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen een groot hart hebben.”

Bron: Youtube

“Ik probeer me te concentreren op de positieve punten in plaats van de negatieve. Alles is tijdelijk. Ik blijf positief en kijk uit naar onze toekomst samen.”

Wat een ongelofelijk lieve zus en sterke vrouw is Samantha. Haar broertje en zusjes hebben het getroffen!