Man vindt 120 jaar oude tunnel onder zijn huis

geheime tunnel onder huis

Tijdens het klussen kan je de gekste dingen tegen komen. Bijvoorbeeld die sleutels die je al jaren kwijt was of een vergeten kindertekening achter het behang. Maar wat de Britse Jake Brown tijdens een middagje klussen ontdekt gebeurt bijna niemand.

Jake heeft net een nieuw huis gekocht. Een prachtig gregoriaans huis in het Britse Plymouth. Tijdens het klussen in de kelder valt het Jake op dat één van de muren een andere textuur heeft dan de rest. Dit trekt direct zijn aandacht, want wat zou hier achter zitten. Hij is te nieuwsgierig en besluit een gat in de muur te maken, groot genoeg om zijn hoofd doorheen te steken. Er blijkt een geheime tunnel onder zijn huis te zitten!

Geheime tunnel

Zo´n ontdekking doen niet veel mensen. Super spannend want je hebt geen idee wat je in een verborgen ruimte gaat aantreffen. Jake besluit gewapend met een zaklantaarn de tunnel in te klimmen. Al snel ontdekt hij dat het om een oude tunnel gaat. Hij komt namelijk een aantal kranten tegen die ruim 50 jaar oud zijn, schrijft The Plymouth Herald.

De ruimte blijkt veel groter te zijn dan Jake verwachtte. De tunnel is 5 meter diep, 3 hoog en 3 breed. Het is gevuld met troep. Mensen hebben de ruimte duidelijk gebruikt als afval dump voor bouwmateriaal van het huis. Er liggen bakstenen, lege flessen, kapotte deuren, regenpijpen, blikken verf, en kozijnen.

Is het wel veilig?

Voordat Jake verder de ruimte in loopt moet hij weten of het wel veilig is. De ruimte is al jaren niet meer in gebruik en staat misschien op instorten. Gelukkig weet Jake waar hij op moet letten als hij de constructie inspecteert. Het gewelfde plafond is in goede conditie dus Jake voelt zich zeker genoeg om verder te gaan.

Nog meer ontdekkingen

Tussen de rotzooi vind Jake inmiddels steeds meer gebruiksvoorwerpen, zoals deze oude kinderwagen. Maar hij is vooral opzoek naar iets waar een datum op kan staan zodat hij een idee krijgt hoe lang deze tunnel al onder zijn huis ligt.

Het antwoord vind hij op een aantal lege flessen. De versiering op de flessen is typerend voor de periode rond 1900! Richard Fisher, een vriend van Jake, is historicus en zocht dit voor Jake uit. Hij verteld ook dat veel van de huizen in deze buurt dit soort kelders hebben. Ze werden gebruikt om kolen in op te slaan om het huis mee te verwarmen en om op te koken.

Wat doe met een tunnel onder je huis?

Dit soort ruimtes zijn donker en vochtig en zijn daardoor niet voor alles geschikt. Sommige mensen bouwen de extra kelder om tot een wijnkelder of een paddenstoelenkwekerij (leuke hobby). Anderen maken er een grotachtige badkamer van. Wat Jake met de ruimte gaat doen weet hij nog niet.